Buurten

Hoe krijgt de participatiesamenleving in Nederlandse buurten vorm?
Wat is het beleid van de gemeente en de praktijk in de buurt?

Duindorp Den Haag

Duindorp is een relatief kleine wijk met bijna 6000 inwoners en ligt aan het strand aan de zuidkant van Scheveningen. Van de bewoners is 85% autochtoon en 15% allochtoon. Het is een wijk die gekenmerkt wordt door een ‘dorpscultuur’ met een sterke onderlinge saamhorigheid, waar…

Lees verder

Ravenstein Brabant

Ravenstein is een historisch vestigingsstadje aan de Maas tussen Oss en Nijmegen. Het is omgeven door kleine kernen in landelijk gebied. De bewoners worden geconfronteerd met ontgroening en vergrijzing, waardoor de voorzieningen onder druk staan.

Lees verder

Het Nieuwe Westen Rotterdam

Het Nieuwe Westen is met bijna 20 duizend inwoners de grootste wijk van het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven. Ondanks een bewogen verleden, afgewisseld bestempeld als een aandachtswijk of probleemwijk, staat het Nieuwe Westen tegenwoordig bekend als een gemengde en populaire woonbuurt in Rotterdam.

Lees verder

Schaijk Brabant

Schaijk is een dorp van bijna 7000 inwoners gelegen in het Noordoosten van Brabant. Het dorp is de grootste in haar gemeente, waar vergrijzing en het wegtrekken van jongeren een probleem is.

Lees verder

Slotermeer Zuidwest Amsterdam

Slotermeer is een ‘aandachtswijk’ met veel achterstallig onderhoud in de veelal corporatiewoningen, een hoge werkloosheid en een grote concentratie van migranten. Het vertrouwen in instituties, zoals de overheid, is laag.

Lees verder

Ypenburg Den Haag

In de wijk Ypenburg wonen bijna 30.000 inwoners. De jonge wijk, vrijwel geheel gebouwd na 1991, ligt aan de westzijde van Den Haag, op en rond het gebied van het oude vliegveld Ypenburg. De kinderrijke wijk is ruim opgezet met veel groen en speelvoorzieningen.

Lees verder

Hillegersberg Rotterdam

Hillegersberg een zeer welvarende wijk is, met veel, dure koopwoningen in een mooie, verzorgde, groene woonomgeving. De oorspronkelijke bebouwing van de historische linten en kernen zoals Oud-Hillegersberg, de Bergse Voor- en Achterplas en de bebouwing langs de Rotte zijn nog steeds beeldbepalend voor het gebied.

Lees verder

Bijlmer-Oost Amsterdam

De Bijlmer met zijn zogenaamde honingraatflats behoeft eigenlijk geen introductie. Tien jaar na de start van de bouw van de eerste woningen in de Bijlmer stond de helft van de woningen leeg. Als gevolg van de problemen rond het beheer van de flats en de…

Lees verder