“Ik constateer dat voor een aantal bewoners het beroep op zelfredzaamheid en eigen initiatief te hoog gegrepen is. De verwachting dat iemand na negen of tien gesprekken weer op eigen benen kan staan en zelf zijn weg weer kan vinden, blijkt in een aantal gevallen niet realistisch. Sommige mensen hebben nu eenmaal behoefte aan meer structurele ondersteuning en redden het niet op eigen kracht. Onderschat wordt hoe moeilijk het voor sommige bewoners is om zonder ondersteuning hun weg te vinden in de samenleving.

Het is voor ons een dilemma om enerzijds aan onze opdracht van de gemeente te voldoen als organisatie, terwijl we ook leemtes zien ontstaan bij mensen die gewoon veel meer begeleiding nodig hebben. Het gaat dan om structureel nodig hebben en dat ook altijd zullen blijven hebben. Er is een groot deel dat zich prima redt, maar er zijn ook mensen die het niet redden.

Er is ook een hele groep die niet internetvaardig is. We hebben eigenlijk ook een tik op onze vingers gekregen dat Wmo-aanvragen alleen nog digitaal mogelijk zijn. Dat moet niet kunnen, dat we er van uit gaan dat iedereen dat zomaar zou kunnen. Er moet een keuze zijn voor mensen en dat is er nu niet. Er dreigt een tweedeling en daar moeten we ontzettend voor waken.”

Medewerker Leidschenveen & Ypenburg, Xtra