Verhalen

De participatiesamenleving gaat over zelfredzaamheid en over meedoen. Bewoners uit steden en dorpen vertellen over hun ervaringen.

“Met Studiezalen bieden we jongeren een netwerk”

Abdelhamid Idrissi begon het project Studiezalen in het Amsterdamse Nieuw-West. Kosteloos krijgen kinderen huiswerkbegeleiding. “In de participatiesamenleving is het van belang om een groot netwerk te hebben. Dat hebben deze jongeren niet. Dat proberen wij met Studiezalen te doorbreken.”

Lees verder

Zorgcoöperatie heeft de toekomst

Zorgcoöperatie Schaijk is een groot succes met ruim 50 vrijwilligers en 600 leden. "Ons doel is dat we over tien jaar niet meer bestaan, omdat mede door ons de sociale cohesie in Schaijk zo sterk is dat we niet meer nodig zijn en mensen weer…

Lees verder

De tegenprestatie: afschaffen of toejuichen?

Mevrouw Paradijs is al 5 jaar werkloos. Nu moet ze als bijstandsgerechtigde een tegenprestatie van minimaal 20 uur per week leveren. Ze werkt als vrijwilliger bij het kinder-en jongerenwerk. Daar werken ook verplichte vrijwilligers die zelf onvoldoende Nederlands beheersen om een kind iets te leren.

Lees verder

“Wat hebt u er een puinhoop van gemaakt”

Gerard (54) woont op een klein flatje in de Bijlmer. Gerard heeft geen werk en leeft van een uitkering. Daarnaast krijgt hij huurtoeslag. Zijn eten haalt hij voor negen euro in de week bij de Voedselbank. Hij heeft verschillende schulden.

Lees verder

“De overheid is wantrouwend, dat verstikt”

Henk (61) en Jacqueline (70) zitten in het bestuur van de stichting ILSY in Ypenburg. “Laatst vroeg de gemeente of wij een rondleiding wilden geven aan statushouders. Daar heb ik geen zin in, ik wil alleen maar doen wat ik leuk vind.”

Lees verder

“Je bent verantwoordelijk voor jezelf”

Tahir (41), woont sinds een half jaar in het Nieuwe Westen in Rotterdam. Hij huurt een mooie, strakke bovenwoning in één van de vele smalle stadsstraten. Na een half jaar in de opvang heeft hij eindelijk weer een eigen dak boven zijn hoofd..

Lees verder