De beruchte Kleiburgflat in de Amsterdamse Bijlmer is binnen een mum van tijd getransformeerd in een plek waar creatieven en zelfstandigen wonen. Zij verbouwden zelf de appartementen en runnen nu gezamenlijk het Burenhuis Van Buuren.

Drie jaar geleden verhuisden Nadine Faber met haar vriend naar de flat Kleiburg in de Amsterdamse Bijlmer. De typische honinggraatflat stond op de nominatielijst om gesloopt te worden. Als laatste redmiddel om de kolos te behouden voor sloop schreef woningbouwvereniging Rochedale een prijsaanvraag uit waarbij de winnaar de flat Kleiburg voor €1,00 van hen mocht overnemen. Het winnende ontwerp was uiteindelijk van Consortium deFlat (KondorWessels was één partij van het consortium). De liften aan de buitenkant werden verwijderd en nieuwe exemplaren zijn binnen in de flat geplaatst. De verf van de gevels van de flat is eraf gezandstraald waardoor nu de ruwe beton zichtbaar is. De beruchte bergingen op de begane grond en ook de openbare binnenstraat werden getransformeerd tot woningen met veel glas. In het voorjaar ontvingen de architecten NL Architects de belangrijkste Europese architectuurprijs de Mies van der Rohe Award voor het project. Ook is de flat genomineerd voor de Dutch Design Award. Alle nieuwe bewoners kregen de kans om de woning van binnen helemaal zelf te verbouwen en op te knappen.

“We hebben jaren in een woongroep op de Herengracht gewoond. Hartstikke leuk, maar als je ouder wordt wil je ook wat meer voor jezelf hebben. Toen we voor het eerst in de flat kwamen kijken lag er bloed in het trappenhuis en poep op de vloer en was alles dichtgespijkerd. Maar toch: wat een groen om de flat heen en wat een uitzicht! Ik ben in een groen dorp opgegroeid, dus dat sprak me ontzettend aan. En voor de prijs waar we dit appartement voor kochten kun je nergens anders in Amsterdam zo ruim wonen,” vertelt Nadine aan haar houten tafel in de woonkamer.

Kleiburgflat

Vanaf het begin was er een goede sfeer tussen de kopers. Er wonen zo’n 1.000 mensen in 500 woningen. “We hadden al snel een enthousiaste Facebook-groep Kleiburgklust en op borrels van de projectontwikkelaar kwamen leuke mensen. Gelijkgestemden ook: veel zelfstandigen, veel creatieven. We hebben alles zelf in het huis opgeknapt, mijn vriend Micha is aannemer.”

Lees hier het profiel van de Bijlmer-Oost

Al snel ontstond er een groot saamhorigheidsgevoel bij de nieuwe bewoners. Op een snel aangemaakte Facebookpagina konden buren bij elkaar gereedschap lenen of even een printje bij de buurman uitdraaien. Er werden allerlei ideeën uitgewisseld van wat de bewoners nog meer met elkaar konden ondernemen. Zo ontstond ook het idee van Burenhuis Van Buuren.

Dat is een ruimte op de begane grond van de Kleiburgflat, waar alle bewoners en andere buren welkom zijn. Om te hangen, je buren te ontmoeten, je foto’s te exposeren, je kind te laten spijkerpoepen, een potje schaak te spelen, een bakkie leut te drinken, een potje binKo te spelen, mee te doen aan de flatKwis, een film te kijken bij filmhuis ‘Flatscreen’, een koppie soep te eten, te vingerverven, te breien of wat voor idee je ook maar hebt. Zolang het maar voor iedereen leuk is.

Burenhuis Van Buuren

“We zouden onszelf niet echt idealisten noemen, maar toen we van de Herengracht naar de Kleiburgflat in Zuidoost verhuisden werd wel onze pioniersgeest aangewakkerd. We zagen juist allerlei mogelijkheden in en rondom de flat omdat het daar zo lang stil had gelegen. Er is niet echt een gezellige plek om koffie te drinken of om elkaar te ontmoeten. Met Van Buuren willen wij een plek creëren waar mensen kunnen werken, eten, workshops kunnen volgen en nog veel meer.”

En dus werd er een hardloopwedstrijd georganiseerd (KleiburgKlim), waarin de tien verdiepingen van deze betonnen reus moest worden beklommen. En komen er exposities en een kinderprogramma Kleileuk. “Ik heb het gevoel invloed uit te kunnen oefenen op mijn leefomgeving. De Bijlmer is als een modelstad gebouwd. Dat is niet altijd even goed gegaan, maar het geeft een groots gevoel om daar deel vanuit te maken. Het is geweldig om hier te wonen. Juist vanwege de rauwe randjes en de vele culturen voelen we ons echt pioniers in een nieuw land. Je kunt helemaal jezelf zijn, want er is geen standaard.”