Leidsters Charlotte (27) en Loes (27) zijn moe maar voldaan. Ze kijken terug op een mooie week, met veel lol en weinig slaap. Vijftien meisjes tussen de tien en veertien jaar hadden zij onder hun hoede tijdens het jaarlijkse scoutingkamp.

Het motregent op het scoutingkamp in de bossen bij Nijmegen. Vijftien meisjes tussen de tien en veertien jaar zijn druk bezig om tenten op te breken en de afwas te doen. Ze zijn al vijf dagen op kamp, het hoogtepunt van het jaar. Morgen gaan ze weer naar huis, maar vanavond is er nog een bonte avond bij het kampvuur. Zwemmen, hiken, een bezoek aan de kinderboerderij en nog veel meer stond er op het programma. Een meisje bekent dat ze best last van heimwee heeft gehad. “Stoer dat je toch bent gebleven,” zeggen de anderen.

Leidsters Charlotte (27) en Loes (27) zijn moe maar voldaan. Ze kijken terug op een mooie week, met veel lol en weinig slaap. Beide herinneren ze zich nog goed dat ze zelf als kind meegingen op kamp en alles wat ze daar hebben meegemaakt. Die mooie tijd, dat willen ze nu op hun beurt doorgeven.

“We zijn één grote vriendengroep bij de scouting in Schaijk. Wij hebben in Tilburg en Nijmegen gestudeerd en gewoond, hebben nu een baan maar zijn toch ieder weekend bij de scouting te vinden. Je ontmoet hier je vrienden, het is eigenlijk een grote community. Ook in de kroeg of met carnaval staan we bij elkaar,” vertelt Charlotte. “Scouting laat kinderen zichzelf zijn. Niets moet en alles mag. Bij voetbal moet je de beste zijn, moet je winnen. Hier niet, iedereen hoort erbij.”

Loes: “Scouting moet superleuk zijn, maar je moet er ook wat van leren. Kinderen worden zelfstandiger bij ons. De meiden hebben hier de hele week zelf gekookt. En het is ook goed voor je zelfvertrouwen. Je kunt dingen uitproberen die je nog niet kunt en er op vertrouwen dat het goed komt. Scouting is wat dat betreft een proeftuin om je klaar te stomen een goede burger te worden. We zijn de participatiesamenleving in het klein, zou je kunnen zeggen. Je moet meedoen, maar het is wel veilig als je het niet kunt. Een goede leerschool voor later.”

Gemiddeld zijn Charlotte en Loes vier uur per week bezig met scouting. En voor een week op kamp moeten ze vakantiedagen opofferen. Toch is het geen optie om ermee te stoppen, ze hebben daar nooit aan gedacht. Beide zitten ook in het bestuur, dat bestaat uit jonge mensen. Gelukkig hebben Charlotte en Loes wel oud-bestuursleden om op terug te vallen.

Scouting Schaijk is ook actief in het dorp zelf. Loes: “We organiseren allerlei andere dingen voor de jeugd, zoals een dorpsactiviteit en samen met het jeugdcarnaval het jongerenbal. Ook doen we aan heitje voor een karweitje. De opbrengst daarvan gaat deels naar maatschappelijke doelen. Juist door een actief verenigingsleven creëer je verbinding in het dorp, zodat mensen wat willen bijdragen. Sowieso weet je in een dorp natuurlijk eerder dan in de grote stad voor wie je het doet, je kent elkaar.”